• +386 40 481 233
 • info@ivp.si
 • Kidričeva 24a, 3000 Celje

OPERACIJA HRBTENICE BREZ ČAKALNE DOBE

 1. OPERACIJA HRBTENICE BREZ ČAKALNE DOBE
Operacija hrbtenice

ZDRAVSTVENA STORITEV

OPERACIJA HRBTENICE BREZ ČAKALNE DOBE

Operacija hrbtenice se na Inštitutu Varstvo Pacientov (v nadaljevanju IVP) bolnikom ureja čezmejno na napotnico brez čakalne dobe in s povračilom stroškov zdravljenja od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju ZZZS). Operacija hrbtenice se bolniku opravi v zasebni bolnišnici za nevrokirurgijo in ortopedijo na Hrvaškem (Zagreb).

Na IVP uredimo pacientu celovito storitev za načrtovano zdravljenje v tujini. Opravimo odnose z ZZZS, ki zajemajo odobritev in povračilo stroškov zdravljenja v tujini, kot napotitev pacienta na operativen poseg v vrhunskemu specialistu nevrokirurgije ali ortopedskemu kirurgu za hrbtenico.

ZDRAVSTVENA STORITEV

Operacija hrbtenice pri vodilnih hrvaških in slovenskih specialistih

Poleg hrvaških, sodelujemo z vodilnimi slovenskimi specialisti za hrbtenično kirurgijo, ki izvajajo operacije hrbtenice v bolnicah na Hrvaškem in se lahko pri nas naročite k njim na operacijo hrbtenice s povračilom stroškov zdravljenja v tujini.

Operacija hrbtenice se na Hrvaškem opravi bolniku v bolnišnici, ki deluje po vzoru najboljših svetovnih praks. Operacijska soba in oprema, materiali, najvišji varnostni standardi pred bakterijsko okužbo ter minimalno invazivna hrbtenična kirurgija so zlati standard obravnave bolnikov. Pacientom je na voljo varna, kakovostna, zanesljiva operacija hrbtenice vse do odpusta domov.

POMEMBNO

Brez čakalne dobe urejamo pacientom vse operacije na hrbtenici

Ravno zaradi sodelovanja z vodilnimi specialisti nevrokirurgi in ortopedi, lahko brez čakalne dobe ponudimo vsako operacijo na hrbtenici, ki je pri pacientu potrebna. Operacija hrbtenice se, kot že navajamo, opravi z najsodobnejšo in minimalno invazivno kirurško metodo, ki ima za pacienta številne in obenem ekskluzivne prednosti; manjša manipulacija tkiva med posegom, manjši rezi in posledično brazgotine, manj krvavenja med posegom, hitrejše okrevanje in celjenje, hkrati pa se lahko z minimalno invazivno kirurgijo operira pri pacientu več diagnostičnih stanj. O predlagani metodi operativnega zdravljenja pove prednosti, koristi in tveganja izbrani kirurg bolniku na pregledu in razumen čas pred posegom.

Operacije na hrbtenici, ki jih urejamo čezmejno brez čakalne dobe in s povračilom stroškov zdravljenja:

 • fenestracija hrbtenice,
 • operacija hrbtenice- dekompresija,
 • operacija hrbtenice- spondilodeza,
 • operacija discus hernije
 • operacija tumorja na hrbtenici,
 • operacija ciste na hrbtenici,
 • operacija cervikalne hrbtenice,
 • osteosinteza hrbtenice,
 • osteosinteza cervikalne hrbtenice,
 • osteosinteza torakolumbalne hrbtenice s kletko (cage),
 • posegi na hrbtenici zaradi vnetja,
 • drugi posegi na hrbtenici.

POMEMBNO

Povračilo stroškov zdravljenja v tujini za operacijo na hrbtenici

Povračilo stroškov operacije hrbtenice je zagotovo med glavnimi motivi za čezmejno operacijo. Hkrati pa je povračilo stroškov zdravljenja v tujini pravica pacienta (op. p. zavarovanca) in mu bo s strani ZZZS izpolnjena, v kolikor bo načrtovano zdravljenja v tujini opravil skladno z zakonom in pravili. Postopek povračila stroškov zdravljenja v tujini pogojuje več dejavnikov in pravil, ki jih strokovno poznamo in znamo urediti na IVP za naročnika pacienta. Za pacienta tako opravimo t. im. odnose pred ZZZS in mu s tem uredimo (in/ali) odobritev operacije ter povračilo stroškov do maksimalne višine.

Maksimalna višina zahteva razlago, zakaj naj si pacient, ki ni vešč urejanja zdravljenja v tujini po veljavni zakonodaji, ne ureja sam. O tem dosti govorimo v medijih, ki radi poročajo o uspehih našega dela ter nam in vam pomagajo osvetliti načrtovano zdravljenje v tujini. Hkrati pa se ob veliki količini strokovnega in internega dela trudimo praktične izkušnje objaviti na naših spletnih straneh.

Povračilo stroškov zdravljenja v tujini znaša za operacijo hrbtenice do domačega praga ali do cene, ki jo je pacient plačal v tujini, če je ta nižja, kot znaša višina domačega praga. Domači prag je cena, ki jo ZZZS plača izvajalcem s koncesijo. Pacient običajno, v naši praksi pa nikoli (!) ne ve, koliko denimo ZZZS plača v Sloveniji operacijo discus hernije ali drugo operacijo na hrbtenici. To navajamo, ker delamo za paciente, ki so si zdravljenje v tujini neuspešno urejali sami, ugovore na odločbe ZZZS, kadar jim ta zavrne povračilo ali jim povrne prenizek znesek. Drugi razlog, da nam lahko zaupate načrtovano zdravljenje v tujini pa je, da vas obvarujemo morebitno potrebnega ugovora na odločbo ZZZS, za katerega je po zakonu 15 dni časa. Smiselno bi to bilo zapisati s krepkimi črkami- pacient, ki ni znal izpeljati postopka pred ZZZS-jem za odobritev in/ali povračilo stroškov zdravljenja v tujini, bo stežka ali kar nemogoče spisal pravno smiselno pritožbo, ki bo temeljila na pravnih in ne le dejanskih navedbah. Drugo pravno sredstvo za višino ali samo povračilo stroškov zdravljenja v tujini pa je tožba na pristojno sodišče. Naj vam še tu omenimo svoj referenčen položaj, da stranke na nas usmerjajo tudi odvetniki, saj je zdravljenje v tujini naše strokovno področje dela in imamo vodilno prakso, kot tudi stalno sledimo zakonodajnim spremembam. Kakor tudi, da se pri našem poslovanju ni zgodila niti ena sama stranka, ki bi nam zaupala načrtovano zdravljenje v tujini in bi se njen zahtevek za povračilo stroškov zdravljenja nato zaključil s tožbo na sodišču. O lastnih referencah tako pod kazensko in materialno odgovornostjo izjavljamo, da imamo 100% uspešno prakso.  Zdravljenje v tujini zato zaupajte strokovnjakom IVP.

ODOBRITEV

Odobritev operacije hrbtenice

Operacija hrbtenice je poseg, za katerega se običajno zahteva predhodna formalna odobritev ZZZS-ja. Ob naročanju pacienta preverimo in potrdimo ali gre pri njem za poseg, ki tako odobritev zahteva in skladno z ugotovljenim postopamo.

Za odobritev operacije je potrebna formalna dokumentacija in vloga, ki jo za pacienta naredimo po njegovem pooblastilu. Pooblastilo o zastopanju in izvajanju odnosov pred ZZZS pošljemo pacientu ob naročilu na čezmejno operacijo hrbtenice. ZZZS ima po zakonu 60 dni časa da/ne odobri pacientu operacijo na Hrvaškem. Odobrena operacija hrbtenice je pogoj za povračilo stroškov opravljene in plačane operacije.

VPRAŠANJE

Kaj, če ZZZS operacijo hrbtenice ne odobri?

V primeru, da ZZZS ne odobri čezmejno operacijo hrbtenice, je lahko več vzrokov; da je v Sloveniji prost izvajalec z dopustno čakalno dobo (zadostuje eden v Sloveniji) ali pa, da se mora o primernosti in dopustnosti operacije na hrbtenici izjasniti konzilij. Na IVP smo v praksi naleteli že na oba primera, običajno pa na drugi stopnji z ugovorom uredimo, da se operacija hrbtenice pacientu odobri. Ustrezno je vendarle seznaniti, da v kolikor ZZZS operacije ne odobri na drugi stopnji, pacientu (pre)ostane možnost, da se operira pri izvajalcu v javni mreži v Sloveniji z najkrajšo čakalno dobo ali pa opravi samoplačniško operacijo pri IVP operaterju.

NAROČANJE

Naročanje

Na ureditev čezmejne operacije hrbtenice se naročite na 040 481 233, info@ivp.si od ponedeljka do petka od 8.00 do 16.00 ure.

V primeru, da se želite strokovno posvetovati o zdravljenju v tujini, se naročite na posvet na Kidričevo 24a, 3000 Celje. Posvete izvaja Natalija Sakelšek, dipl. var. ob torkih in četrtkih od 10.00 do 14.00 ure. Predhodna rezervacija termina je obvezna.