• +386 31 896 220
  • info@ivp.si

V SLOVENIJI SMO DOBILI PRVO PODJETJE ZA VARSTVO PRAVIC PACIENTOV

  1. Novice
  2. V SLOVENIJI SMO DOBILI PRVO PODJETJE ZA VARSTVO PRAVIC PACIENTOV
V SLOVENIJI SMO DOBILI PRVO PODJETJE ZA VARSTVO PRAVIC PACIENTOV

V Sloveniji je s poslovanjem začel prvi Inštitut za varstvo pacientov – IVP, ki se ukvarja z odškodninskim pravom na področju zdravstvenih napak ter s kršitvami na področju pravic pacientov in zavarovancev.

Pokrivamo celovit spekter storitev, ki so omenjene odškodnine za zdravstvene napake, malomarna zdravljenja, kratenje pravic pacientov do specialistične oskrbe, priznavanje invalidnosti, ureditev bolniškega staleža in nadomestila plače, prav do čezmejnega zdravstvenega varstva ter spore z zavarovalnico ali ZZZS-jem.

Naše delovanje je visoko specializirano in usmerjeno v zdravstveno pravo. Storitve izvajamo po načelu najvišje koristi s prejeto pravno oskrbo.

Naše delovanje je visoko specializirano in usmerjeno v zdravstveno pravo. Storitve izvajamo po načelu najvišje koristi s prejeto pravno oskrbo.

Varnost v zdravstvu namesto strahu

 

IVP si prizadeva za kulturo varnosti, namesto strahu v zdravstvu. Z delovanjem si prizadevamo, da je vsak pacient deležen primerne, kakovostne, varne in zanesljive zdravstvene oskrbe, ki temelji na ustrezni pojasnilni dolžnosti ter na prejeti zdravstveni oskrbi, ki je opravljena po sprejetih standardih in strokovnih načelih. Drugo naše prizadevanje je usmerjeno v vzpostavitev alternativnega reševanja sporov pri izvajalcih zdravstvenih storitev, ko to narekuje zakonodajalec. Tako se prizadetemu uporabniku zdravstvene storitve, ki je utrpel neželeno komplikacijo, zdravstveno napako ali celo smrt, naj pomaga do povrnitve pravne škode brez dolgotrajnih postopkom pred sodiščem, ampak na način mediacije ali poravnave. V Sloveniji smo še daleč od standarda te vrste, ki ga priporoča zakonodajalec, saj smo priča dolgoletnim sodnim procesom, ki imajo za posledico visoke finančne stroške in duševne stiske prizadetih v zdravstvu.

Poleg storitev za stranke, izvajamo preventivno in edukativno dejavnost za izvajalce zdravstvenih storitev. Naše prizadevanje je na tem področju vključitev IVP avtorskih publikacij in brošur o v njihovo redno poslovanje. S tem pa neposredna seznanitev pacientov o pravicah in postopkih v primeru neželene komplikacije s posegom ali zdravljenjem.

IVP zaposluje usposobljene strokovnjake, ki smo znanje pridobivali na Pravni fakulteti v Ljubljani, Pravni fakulteti v Mariboru in Fakulteti za varnostne vede v Ljubljani. Strankam svetujemo, zanje rešujemo spore in jih zastopamo kot pooblaščenci v zadevah na izvensodni ali sodni ravni.

Skrbnik